هوش مصنوعی چیست؟
اکثر ما نمیتوانیم یک روز کامل را بدون جستجوی پاسخ سوالاتمان در موتورهای جستجو مانند گوگل، یاندکس یا بینگ بگذرانیم. اگر تا به حال چیزی را در گوکل جستجو کردید پس حالا میداند که ساده ترین انواع هوش مصنوعی چیست. در این مقاله به بررسی انواع هوش های مصنوعی میپردازیم.
پاره ای از برخورد های هر روزه ما با هوش های مصنوعی:
بدون هوش مصنوعی، موتورهای جستجو نمی توانند صفحات و وبسایتهای اینترنت را اسکن کنند و نتیجه جستجوی شما را ارائه دهند.
پیشنهاداتی که گوگل وقتی در حال تکمیل لغت خود هستید تا آنرا جستجو کنید ارائه میدهد توسط هوش مصنوعی و بر اساس سابقه جستجوی شما فعال میشود و با هدف ارائه مواردی که الگوریتمها معتقدند مورد علاقه شما هستند، برای شما شخصی سازی میشوند. همچنین سامانه توصیهگر یوتیوب که ویدیو های مرتبط با ویدیویی که در حال مشاهده آن هستید را پیشنهاد میدهد از هوش مصنوعی کمک میگیرد.
از دیگر توانایی های هوش مصنوعی میتوان فهم زبان انسان، خودروهای خودران و تصمیم گیری خودکار را نام برد.
هوش مصنوعی چیست؟
در دنیای کامپیوتر، هوش مصنوعی به علم جذابی گفته میشود که سیستم هایی با ویژگی های شبیه به ذهن انسان و نه خود ذهن انسان بهدست می دهد. منابع مرتبط درباره ی هوش مصنوعی، این علم را اینگونه معرفی میکنند: «هر ماشینی که توانایی فهم محیط و کارایی درست و موفق را داشته باشد».
یک تفاوت عمده میان هوش مصنوعی و ذهن انسان این است که مغز انسان آنالوگ، اما کامپیوتر دیجیتال است.
زبانهای عمده برنامه نویسی برای هوش مصنوعی:
هوش مصنوعی نیاز به پایه ای از سخت افزار و نرم افزار تخصصی برای نوشتن دارد.
پایتون، پرولوگ، لیسیپ و جاوا از اصلی ترین زبانهای برنامه نویسی برای هوش مصنوعی هستند.
انواع هوش مصنوعی:
دسته بندی اصلی هوش مصنوعی به این ترتیب است:
- واکنشی
- حافظه محدود
- نظریه ذهن
- ضعیف
- خود آگاه
- کلی
- ابر هوش مصنوعی
که در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم.
ماشین های واکنشی
قدیمیترین شکل سیستمهای هوش مصنوعی ماشین های واکنشی هستند که کارکرد بسیار محدودی دارند. ماشین های واکنشی فرایندهای ذهن انسان را در واکنش به انواع مختلف محرکها تقلید میکنند. این ماشینها قابلیتی مبتنی بر حافظه ندارند و نمیتوانند از تجربه های قبلی خود برای فعالیتهای فعلی خود استفاده کنند. ماشین های واکنشی توانایی یادگیری ندارند.
حافظه محدود
ماشینهای حافظه محدود ماشینهایی هستند که بجز داشتن قابلیتهای ماشینهای واکنشی، قادر به فراگیری دادههای مشخصی هستند تا بتوانند تصمیم بگیرند. همه ی نرم افزار هایی که میشناسید در زیر مجموعه ی این نوع از هوش مصنوعی قرار میگیرند.
هوش مصنوعی نظریه ذهن
اکثر ما به نحوی از دو تیپ هوش مصنوعی قبلی استفاده کرده ایم. اما هوش مصنوعی نظریه ذهن هنوز تنها به عنوان یک مفهوم (concept) شناخته می شوند. نظریه ذهن، سطحی از سیستمهای هوش مصنوعی هستند که در حال حاضر محققان در حال تحقیق و توسعه آن هستند. هوش مصنوعی در سطح نظریه ذهن قادر خواهد بود نیازها، احساسات و افکار را درک و پردازش کند.
هوش مصنوعی خود آگاه
این نوع از هوش های مصنوعی ساختاری مانند مغز انسان خواهد داشت و دارای خودآگاهی خواهد بود. هوش های مصنوعی خودآگاه در صورتی که روزی توسط انسان طراحی و ساخته شوند، میتوانند مرحله نهایی توسعه هوش های مصنوعی باشند.
دستیابی به هوش مصنوعی نظریه ذهن و هوش مصنوعی خودآگاه به باور بعضی ناممکن و به باور بعضی دردسر ساز است.
هوش مصنوعی ضعیف
تا امروز پیشرفته ترین نوع هوش مصنوعی هوش مصنوعی ضعیف میباشد و بالا ترین دستاورد در علم هوش مصنوعی، هوش های مصنوعی ضعیف هستند. هوش های مصنوعی ضعیف تنها روی وظایفی محدود و برنامه ریزی شده تمرکز دارند. هر چند که میتوان آن را جداگانه و بعنوان یک نوع مستقل از هوش های مصنوعی نام برد. اما بطور کلی، تمام انواع هوش های مصنوعی که تا به امروز بشر موفق به ساختن آن شده است، اعم از هوش مصنوعی حافظه محدود و ماشین های واکنشی، به نوعی جزو هوش های مصنوعی ضعیف هستند.
هوش مصنوعی کلی
هوش مصنوعی کلی میتواند دارای توانایی تقلید باشد. تا اعمالش بدون برنامه ریزی توسط انسان و تنها با تقلیدی اتوماتیک از رفتار و ویژگی های انسان صورت بگیرد.
ابر هوش مصنوعی
در پاسخ به سوال ابر هوش مصنوعی چیست، میتوان گفت رویای انسان است برای ساختن ذهنی با تواناهایی فراتر از ذهن خود. ذهنی دارای تمام توانایی های انسان اما بواسطه طبیعت کامپیوتری خود، بدون هر گونه خطا. دستیابی به ابرهوش های مصنوعی میتواند تا همیشه رویایی دست نیافتنی باقی بماند. اما اگر بشر از چرتکه به ابر کامپیوتر ها رسید، دور از ذهن نیست که از ربات های سخن گو به ابر هوش ها برسد.
در مورد دستیابی به ابر هوش ها و هوش های مصنوعی نظریه ذهن، همیشه نوعی اضطراب وجود داشته است. این اضطراب و احتمالات از موضوعاتی است که از میانه ی قرن بیستم بارها دستمایه سینما و سرگرمی شد. فیلم های پربیننده ای چون ترمیناتور در مورد شوریدن ربات ها علیه انسان اند. گاهی این موضوع که سیستم های کامپیوتری علیه انسان بشورند بطور جدی درمورد آینده کامپیوتر ها مطرح میشود.
کاربرد های هوش مصنوعی در زمینه های مختلف:
ماشین های بینایی
هدف از این نوع ماشین ها شبیه سازی چشم انسان است. این نوع شبیه سازی بوسیله ردیابی حرکت چشم کار میکند. ماشین های بینایی یکی از زمینه های خاص و پرطرفدار در میان متخصصان هوش مصنوعی محسوب می شود.
بعنوان مثال هایی از کاربرد این سیستم میتوان به این موارد اشاره کرد:
- زیر نظر گرفتن حرکات چشمهای شخصی خاص در یک خیابان شلوغ
- بررسی افراد مشکوک
- تشخیص هوشیاری رانندگان با توجه به حالت چشم های او
- برقراری ارتباط با افراد دارای معلولیت جسمی با کامپیوتر از طریق فرامین چشمی
- زیر نظر گرفتن تردد خودرو ها در سطح شهر و جاده
پزشکی
علمی پر کاربرد که شاخه ای از علم هوش مصنوعی میباشد، برای متخصصان علوم پزشکی بستری برای تشخیص و درمان فراهم کرده. این علم از این طریق به یاری متخصصان علم پزشکی میپردازد.
از نمونه های آن میتوان به مواردی مانند هشتاردادن درباره بروز سکته مغزی و تجویز دارو اشاره کرد.
بازی های ویدیویی
اجزای مختلفی که توسط هوش مصنوعی یا برنامههای مشابه هدایت میشوند ممکن است در طیف گستردهای از بازیهای ویدیویی، از جمله بازیهای مسابقهای، بازیهای تیراندازی، و بازیهای استراتژی یافت شوند. هدف اساسی ترکیب هوش مصنوعی در بازی، ارائه یک تجربه واقعی تر برای بازیکنان در رقابت بر روی یک پلتفرم دیجیتال است. برخی از شرکتها در حال حاضر در حال توسعه بازیهای رایانهای با هدف بهبود الگوریتمهای خود هستند.
موتور جستجوگر
هنگامی که برای جستجوی مطلبی به موتورهای جستجو گر مانند گوگل مراجعه میکنید این جستجو به کمک هوش مصنوعی انجام میشود و تمام مطالب مرتبط با موضوع مورد نظر شمارا اسکن کرده و به نمایش در می آورد. به این کاربرد پر استفاده هوش های مصنوعی در ابتدای مقاله پرداخیتم.
نگاهی مختصر به گذشته و آینده هوش های مصنوعی:
ایده هوش های مصنوعی از بحث و نظریه ای در فلسفه آغاز شد. و از همان ابتدا با تشویق و مخالفت های توامان رو به رو شد. در 1950 در پاسخ به پرسش هوش مصنوعی چیست نمی توانستیم چیزی جز یک ایده را شرح دهیم. اما چهار دهه پس از طرح صحبت هوش های مصنوعی برای اولین بار روی صفحه شطرنج بشر دید که کامپیوتر ها میتوانند با انسان رقابت کنند. کامپیتور ها چیزی را فراموش نمیکنند و میتوانند در هر حالی تمام احتمالاتی که برای آن برنامه ریزی شده اند را در نظر بگیرند. این دو موضوع نقطه قوت کامپیوتر ها در مقایسه با انسان است. و در آینده تمام جریان هوش های مصنوعی میتواند با بی نیاز شدن این سیستم ها نسبت به برنامه ریزی کامل توسط انسان دچار تحولی عظیم شود.
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.