دستور شرطی | if در زبان c
شرط در زبان برنامه نویسی c
امروزه برنامه نویسی یکی از پرکاربردترین و مهم ترین بخش های علوم کامپیوتر می باشد. شرط در برنامه نویسی یکی از مهم ترین و کاربردی ترین مباحث به حساب می آید. مباحثی مثل حلقه های for و while هم به طور کامل در مثالاتی جدا توضیح داده شده اند.
با استفاده از شرط در برنامه نویسی می توان حالتی را پیاده سازی کرد که در آن اگر یک شرطی برقرار باشد و درست باشد(TRUE) ،برخی از کدها اجرا شوند و اگر شرطدرست و برقرار نباشد(FALDE) برنامه ا کدهایی که داخل شر بوده عبور میکند و آن هارا اجرا نمیکند و کدهایی که بعد از آن وجود دارد را اجرا می کند.
شرط در برنامه نویسی چیست؟
شرطها در زبان برنامه نویسی یک سری عبارت های منطقی با اگر(if) و آنگاه(then) می باشند که چگونگی اجرای کدها را تغییر می دهند. شرطها در برنامه نویسی یکی از بخش های مهم و کلیدی فرایندهای تصمیم گیری را برای رایانه مشخص میکند.
همانطور که میدانید کامپیوترها ماشین هایی هستند که نمی توانند بدون هدایت برنامه نویسان و یا توسعه دهندگان کاری را انجام دهند وبه همین دلیل حتما باید توسط دستورات شرطی هدایت شوند. بااین کار می توان برای کامپیوتر مشخص کرد که در چه زمانی و در چه شرایطی چگونه کار کند. به عنوان مثال برای رمزهای عبور این گونه کار می کنند که اگر رمز وارد شده صحیح باشد می تواند وارد برنامه شود و اگر رمز وارد شده اشتباه باشد برای ورود به برنامه باید مجددا رمز را وارد کند.
به طور کلی یکی از مفاهیمی که برنامه نویسی را قدرتمند تر می کند وجود عبارت های شرطی است.عبارت های شرطی (conditional statements) در بیشتر زبان های برنامه نویسی وجود دارد تا بتواند در شرایط خاص به کامپیوتر برای تصمیم گیری کمک کند.
در کدنویسی از شرط برای زمانی که نیاز است سوالی پرسیده شود استفاده می شود. شرط از مواردی است که کامپیوتر می تواند درست بودن و یا نادرست بودن آن را تشخیص دهد. حالت درست (true) زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر پاسخ بله داده باشد و حالت نادرست(false) زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر پاسخ خیر داده باشد.
عبارت های شرطی در برنامه نویسی چیست؟
در بخش های قبلی به این موضوع که شرط در برنامه نویسی چیست پرداختیم و در این بخش می خواهیم به روش استفاده از شرط در زبان برنامه بپردازیم.با استفاده از عبارت های شرطی،شرط در برنامه نویسی ایجاد می شود. برای اینکه بتوانیم در برنامه نویسی تصمیماتی ایجاد کنیم از شرط استفاده می کنیم. عبارت های شرطی همیشه حداقل یک بخش if دارند که نشان دهنده این می باشد که زمانی که شرط درست است برنامه باید چه کاری انجام دهد. اگر عبارت شرطی ما دارای بخشی به نام else نباشد،وقتی که شرط برنامه ما نادرست باشد،کدهایی که در داخل بخش if وجوددارند اجرا نخواهند شد و کدهایی که بعد از if وجود دارند اجرا خواهند شد.
عملکرد عبارت های شرطی چگونه است؟
نحوه عملکرد شرط به این صورت است که در بخش if باید شرط مورد نظر نوشته شود. به بیان دیگر کدهایی که در صورت درست بودن باید انجام شوند در بخش if نوشته می شوند. همینطور کدهایی که اگر نادرست باشند باید اجرا شوند باید در else نوشته شوند.
بنابراین اگر شرط به درستی انجام شود فقط کدهایی که در if وجود دارند باید پیاده سازی شوند و اگر کدهایی که بعد از else وجود دارند نادیده گرفته می شوند. اگر شرطاصلی به صورت نادرست انجام شود، کدهایی که در else وجود دارند اجرا خواهند شد و کدهایی که در if وجود دارند نادیده گرفته می شوند.
عبارت if else برای شرط در برنامه نویسی چیست؟
این عبارت در زبان های برنامه نویسی در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که ممکن است شرطدرست باشد و یا نادرست باشد. به همچین عبارت هایی انتخاب دوطرفه(two-way selection) می گویند. استفاده کردن ازif به تنهایی عملکرد مطلوب و خوبی دارد اما اگر نیاز داشته باشیم تا با چند متغیر و یا افزایش عنوان های شرطی کاری انجام بدیم،بهترین گزینه انتخاب کردن عبارت if else می باشد.
در عبارت if else اگر که نتیجه شرطصحیح و همینطور غیر صفر باشد، آنگاه کدهای مربوط به بخش if اجرا خواهند شد. در غیر این صورت اگر عبارت های شرطی دارای شرطنادرست و یا صفر باشند، آنگاه کدهایی که در بخش else وجود دارند اجرا خواهند شد.
عملگر رابطه ای در زبان برنامه نویسی سی
در زبان برنامه نویسی c شش عملگر رابطه ای وجود دارد که از آنها برای فرمول بندی عبارات در تصمیم گیری ها و تست شرطها به کار می روند که خروجی true و یا false برمی گردانند:
- < کوچکتر از
- <= کوچکتر یا مساوی با
- > بزرگتر
- >= بزرگتر یا مساوی با
- == مساوی با
- != مخالف با
یکی از مهمترین مشکلاتی که اکثر برنامه نویسان با آن روبرو هستند این است که عملگر تساوی(==) را با عملگر تخصیص(=) یکی می دانند.اما باید توجه داشت که این دو باهم متفاوت اند و نباید یکی قرار بگیرند باهم.
انتقال کنترل غیرشرطی
دستور کنترل شرطی if بعدازاینکه شرط را بررسی کرده، با توجه به نتیجه شرطاقدام به اجرای دستورات میکند. بعضی از دستورات وجود دارند که بدون اینکه هیچ شرطی را بررسی کنند قادر به انتقال کنترل برنامه از نقطه ای به نقطه دیگر هستند. مانند:break-continue- go to
- دستور break موجب می شود که از حلقه تکرار خارج شود و نحوه استفاده کردن از این دستور نیز به صورت ;break می باشد.اما اگر چند حلقهتودرتو وجود داشته باشد این دستور باعث خارج شدن از حلقه ای می شود که در آن حلقه وجود دارد. همینطور از این دستور برای خارج شدن از ساختار switch نیز استفاده می شود.
- دستور continue باعث انتقال کنترل به ابتدای حلقه در حلقههای تکرار می شود. شرطحلقه بعد از اینکه کنترل به ابتدای حلقه انتقال یافت دوباره بررسی می شود. اگر که شرط درست باشد اجرای دستورات حلقه ادامه پیدا می کند و اگر درست نباشد باعث خاتمه یافتن حلقه تکرار می باشد. ازاین دستور نیز به صورت ;continue استفاده می شود.
- دستور go to باعث می شود که کنترل از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل شود. به دلیل اینکه استفاده از این دستور باعث می شود خوانایی برنامه بسیار کاهش پیدا کند،به ندرت از این دستور استفاده می کنند. استفاده از این دستور به صورت go to< >; می باشد.انتقال کنترل go to فقط در داخل یک تابع امکان پذیر می باشد.
کاربرد if در برنامه نویسی
از if می توان برای طبقه بندی کردن اطلاعات، مخصوصا داده های قابل تغییر استفاده کرد. از طرفی دیگر می توان برای ایجاد رابطه از if استفاده کرد.
با if می توانید ورودی هایی را مانند داده های فایل را بررسی کنید. اگر در محدوده ها و یا طیف های خاصی هسنتد، برنامه بتواند بهترین پاسخ را بدهد.
آموزش برنامه نویسی به زبان c
اگر علاقمند به یادگیری برنامه نویسی هستید، به شما پیشنهاد میکنم از زبان برنامه نویسی c و یا c++ شروع کنید . ینگونه میتوانید به خوبی سینتکس ها را فرا بگیرید. برای یادگیری عمیق زبان برنامه نویسی c میتوانید از آموزش های رایگان لایت کالج استفاده کنید. شما میتوانید از آموزش های رایگان لایت کالج شروع به یادگیری کنید و برای مراحل پیشرفته تر نسخه های پیشرفته ویدئو ها را تهیه کنید و هر زمان سوالی داشتید از تیم پشتیبانی ما بپرسید. همچنین شما میتوانید از طریق صفحه اینستاگرام لایت کمپانی اخرین اخبار و تخفیفات را ببینید و با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید